בסימן מיזוגים

כותב: עו"ד אבי רימון
פורסם ב: קטגוריה האצ'ינסון
בתאריך: 30.10.2015

השבוע הופיעו כתבות רבות אודות תהליך המכירה של גולן טלקום. בזאת מצטרפת ישראל אל שורת מדינות נוספות באירופה בהן מתקיימים תהליכים דומים.

הירידה העולמית בהכנסות של חברות הסלולאר והוצאות הפריסה והשדרוג יוצרות לחץ כלכלי להפחתת רמת התחרותיות ולחסכון בהוצאות.

באירופה אנו עדים לפחות לשלושה תהליכי מיזוג.

בריטניה

באי הבריטי, מתנהל תהליך המיזוג המרכזי באירופה שבמסגרתו "3" של האצ'ינסון מבקשת לרכוש את O2 שבבעלות טלפוניקה. בבריטניה ישנם ארבעה מפעילים בעלי תשתית, והשוק מתחלק בינהם באופן הבא: EE – 29%, O2 – 29%, Vodafone – 23% ו –"3" – 13%. יתרת השוק מצויה אצל מפעילים וירטואליים שונים.

לטענת החברות המבקשות את המיזוג, המצב התחרותי הנוכחי וירידת הכנסותיהן פוגעות ביכולת לשדרג את המערכות. הדברים נכונים העיקר לגבי "3", שסובלת מפער תשתיתי ניכר אל מול מתחרותיה. בקשת המיזוג הוגשה בחודש שעבר לנציבות האירופאית. אולם רשות ההגבלים העסקיים והתחרות הבריטית חוששת מהשפעת מיזוג זה על השוק בבריטניה ולכן הגישה בקשה יוצאת דופן לנציבות האירופאית, כי בקשת החברות תועבר לבדיקתה לנוכח ההשפעות הלוקאליות של המיזוג.

במאמר מוסגר נציין, כי לפני ימים אחדים אישרה רשות בריטית זו את רכישתה של EE (המפעיל הסלולארי הגדול ביותר בבריטניה) על ידי British Telecom – BT, שהיא המפעיל הקווי החזק ביותר בבריטניה עם נתח שוק של כ- 40% בשירותים הנייחים העיקריים. BT במובנים רבים דומה לבזק הישראלית בהיותה חברה ממשלתית ששלטה בעבר בשוק התקשורת הבריטי, עד אשר הממשלה החליטה לפרק אותה למספר חברות ולבצע הפרטה. כעת אנו מזהים תהליך התכנסות מחדש. הרגולטור אישר את המיזוג בנימוק שהשוק הסלולארי והשוק הקווי נפרדים זה מזה ולכן אין למיזוג השפעה מדכאת על התחרות בכל אחד מהענפים. (עמדה שניתן לאתגרה לנוכח המגמות לחבילות משותפות והתלות של תשתיות סלולאריות בתשתיות נייחות).

דנמרק

במהלך החודש שעבר, דחתה הנציבות האירופאית בקשה של Telia-Sonera ו – Telenor, מפעילות סלולאר דניות להתמזג בטענה שהשוק הדני נהנה מרמת תחרותיות גבוהה וממחירים נמוכים והמיזוג יפגע במצב מיטבי זה. בדנמרק יש כיום ארבע חברות סלולאר. ראש דסק התחרות בנציבות, מרגרטה וסטגר, סירבה לומר, כי לא תאפשר באופן גורף הפחתה של מספר המפעילים מארבעה (מספר המפעילים הסלולארים בעלי התשתית הרווח ברבות ממדינות אירופה) לשלושה, אלא כי כל מקרה יבחן לפי נסיבותיו.

במקרה הדני החברות המתמזגות הציעו, ללא הועיל, שאם יאושר המיזוג הן תקמנה מתחרה חדש נוסף, שישלט על ידן במשותף, כביכול על מנת לשמור על מספר המפעילים בשוק.

איטליה

ההחלטה בעניין הדני משפיעה על עוד עסקת מיזוג שמקדמת האצ'ינסון, הפעם באיטליה. שם 3 Italia של האצ'ינסון מעוניינת להתמזג על בסיס חלוקה שוויונית של המניות עם מפעילת הסלולאר Wind. השוק באיטליה מתחלק כך: TIM ו – Vodafone מחזיקות כל אחת כשליש מהשוק, Wind בכרבע ו- "3"  בקצת מעל 10%, כך שהמיזוג, אם ימומש, יצור שלוש חברות די דומות בגודלן. ממשלת איטליה הודיעה שלא תתנגד למיזוג זה, כך שהדבר יהיה תלוי בעמדת הנציבות האירופאית.

ובישראל?

על הפרק עומדת כמובן מיזוגה של גולן טלקום עם אחת מארבע מפעילות התשתית בישראל.

בעוד בארצות האירופאיות שסקרנו ישנם ארבעה מפעילים קיימים בעלי תשתיות, והמגמה היא לצמצמם לשלושה, הרי בישראל, השוק מתבטא בחוסר סדירות ובהרכבים רגולטורים ותפעוליים יחודיים.

פלאפון, סלקום ופרטנר בעלות תשתית כלל ארצית בדור 3 כל אחת. להוט מוביל יש תשתית כלל ארצית בדור 2, ותשתית חלקית אך משמעותית בדור 3 (כ- 40% מהנדרש לכיסוי כלל ארצי), והיא יחד עם פרטנר החלה בשיתוף תשתיות על בסיס שוויוני. גולן טלקום לפי פרסומים בעיתונות איננה מקיימת תשתית אתרים משמעותית וזאת בניגוד לרישיונה. אקספון/מרתון של חזי בצלאל, שאינה פעילה בינתיים, זכתה בכמות מצומצמת של תדרי דור 4, שאינה מספיקה לשם קיום רשת, והיא מוכרחה לשם קיומה להגיע להסדר של שיתוף תשתיות ותדרים עם רשת אחרת. כמו כן, קיימים מספר מפעילים וירטואליים, שלמעט רמי לוי תקשורת, השפעתם על השוק בכללותו היא מזערית בשלב זה.

משמעות הדבר שבישראל דה-פקטו יש רק שלוש תשתיות סלולאר רלוונטיות, לעומת חמש התשתיות שמשרד התקשורת תכנן ב- 2010, במסגרת הרפורמה בענף. מיזוג של גולן טלקום לכן לא ישנה את מספר התשתיות בישראל.

המיזוג כמובן מחייב אישור של משרד התקשורת והממונה על ההגבלים העיסקיים, וככל שתבקש גולן להתמזג עם מפעיל קיים יהיה צורך לבחון את השפעות הדבר על הענף.

רשויות אלו בבואן לאשר מיזוג מסוג זה צריכות לקחת בחשבון מגוון שיקולים, שאינם רק נוגעים לסוגיית המחיר לצרכן, שיש להניח שיעלה במידת מה בשל מיזוג, אלא אף לסוגיית איכות השירותים ואבטחת אספקתם. אין זה סוד שרמת התחרות בענף הסלולאר היא חריפה ביותר, והביצועים הכספיים של מפעילות הרט"ן מצויים בהידרדרות עיקבית. כמו כן, מתקיימת סכנה שחלקן תגלושנה לכדי הפסדים בהתנהלותן השוטפת. לא יתכן שמצב כלכלי בעייתי זה אינו משפיע על תחזוקת הרשתות ושדרוגן. כמו כן, יש לקחת בחשבון, שאם לא יאושר מיזוג כעת, אזי בעתיד הקרוב הנסיבות הכלכליות תכפנה מיזוג משמעותי, כזה או אחר, בתנאים פחות טובים למשק.

לא זו, אלא שיש לבחון אף את ההשפעות של מיזוג בענף הסלולאר על יתר ענפי שוק התקשורת. ישנם יחסי גומלין כלכליים ותחרותיים בין הענפים השונים, וניכר הוא כי חולשתן הנוכחית של פרטנר וסלקום משפיעה לטובה על בזק מבחינת מעמדה התחרותי בענפים הקוויים לנוכח העדר יכולתן להציב אלטרנטיבה מספקת.

כמו כן, ניתן להטיל ספק בטענה, כי מיזוג בין גולן להוט מובייל, עדיף תחרותית על פני מיזוג בין גולן לפלאפון או לסלקום, שכן דווקא העדר שיווי המשקל בין הוט מובייל, לה נתח שוק משמעותי יותר נמוך, לבין יתר המפעילות הגדולות הוא אלמנט המניע את הוט מובייל לחולל תחרות.  שוק התקשורת דומה למערכת של כלים שלובים, והתחרות מתגלית במלוא עוזה כאשר נתח השוק של שחקן מסויים אינו מבטא את מלוא הפוטנציאל הכלכלי והטכנולוגי שלו; רכישה של גולן על ידי הוט מקרבת אותה בבת אחת אל הפוטנציאל שלה ולכן תחליש, (אם כי לא תעלים), את המוטיבציה לתחרות על נתחי שוק.

נהיר, שכעת אנו מצויים בראשיתו או בעיצומו של תהליך, (בלתי נמנע לדעתי), ונותר לנו להמתין להתפתחויות.

{גילוי נאות – הח"מ מעניק שירותים משפטיים לפלאפון, גם בתחום הרגולציה}.

תגובות