התמודדות עם סחיטה ברשת

התמודדות עם סחיטה ברשת

מאת: עו"ד אבי רימון

תופעה נפוצה ברשת האינטרנט היא דרישה מגורם שהוא לרוב אנונימי לביצוע תשלומים תחת איום לפרסם ברשתות חברתיות או באתרי סרטים סרטון, המציג את הנסחט במצב אינטימי.

מעבר לעובדה שמדובר בביצוע כמה עבירות פליליות חמורות, מה ניתן לעשות?

ראשית, אין בשום פנים ואופן להיענות לדרישה. אין כל ערובה, כי הסוחט יפסיק את סחיטתו בעקבות ביצוע התשלומים. להפך, עצם ההיענות מעודדת את הסוחט לדרוש עוד כספים.

ניתן אמנם להגיש תלונה למשטרת ישראל ואולי אף לזכות בעצה מאת היחידה לחקירת פשעי סייבר במשטרה. אולם רצוי מאד לנקוט בצעדים מהירים על מנת לנסות ולמנוע את הפצת הסרטון, או להקשות על זיהויו עם קורבן הסחיטה או להסירו ככל שהסרטון כבר עלה לרשת.

שלב ראשון, לרוב הסרטון צולם והיגיע לידי הסוחט באמצעות כלים של פייסבוק, על כן, חשוב לפעול על מנת לבטל את החברות עם "החבר/ה" הפיקטיבי שבידיו הסרטון, ולהזהיר את חברינו בפייסבוק מפניו מבלי להסגיר את העניין המדויק. אחרי כן, יש לנטרל את החשבון שלנו מכלל פעילות לפחות זמנית, ולעלות לפייסבוק רק לאחרי מספר שבועות עם שם אחר.

שלב שני, הוא לשער היכן הסרטון יוכל להיות מועלה. ישנם אתרים פופולריים המתמחים בהעלאת סרטונים מסוגים שונים. לרוב האתרים הללו, לרבות אתרי פורנו מסוימים, יש מנגנוני דיווח אודות ניצול לרעה ופגיעה בפרטיות ובזכויות יוצרים, וניתן לבקש מהם להפעיל מנגנוני מניעה של העלאת סרטונים ככל שיש להם.

שלב שלישי, ככל שהסרטון כבר עלה, יש שוב לפנות לאותם אתרים ולבקש הסרת הסרטון. לרוב האתרים והמנועים הפופולריים כולל גוגל ויו-טיוב יש כלים מובנים לצורך העניין. כמו כן, אפשר לפנות למחלקות המשפטיות של האתרים הנדונים ככל שקיימות.

למעורבותו של עורך דין יש חשיבות ותרומה גדולה להצלחת המהלכים. כללי ההסרה והפנייה אל האתרים והמנועים השונים מנוסחים בלשון משפטית מובהקת, ורצוי שאופן הפנייה יהיה מנוסח כדבעי על מנת שיהיה אפקטיבי. מאחר שהסחיטה היא מעשה פלילי, שיש בו הפרה של זכויות רבות של הנסחט, רצוי שהתהליך ינוהל על ידי מי שבקיא בחוק.

למשרדנו יש ניסיון בטיפול במקרי מניעה והסרה של סרטונים מרשת האינטרנט, ונשמח לסייע לכם באירועים מעין אלו.